Bitcoin och blockkedjan – En begriplig överblick

Bitcoin och blockkedja. Vet du vad de orden innebär? Hur de fungerar? Det skrivs mycket om dem i traditionell media, på Facebook, Youtube och andra sociala medier, av branschprofiler och andra. Omfattningen leder till att olika förkortningar och förklaringar ofta används för att förenkla. Men blir det mer lättbegripligt?

Christoffer De Geer tyckte inte det. Han är vice VD på BTCX, Sveriges första och största handelsplats för Bitcoin, och har från sin plats en unik synvinkel på både branschen och dess möjligheter, men också brister. Under åren som gått sedan han började intressera sig för Bitcion har han samlat på sig frågor och svar om blockkedjan och Bitcoin, och någonstans på vägen dök tanken om att skriva en bok upp. Sagt och gjort, en bok skrevs och i veckan som gick hade boken release. Andreas fick en pratstund med Christoffer om boken Bitcoin och blockkedjan – En begriplig överblick.

Swedish Blockchain Association: Hur kommer det sig att du började handla och arbeta med Bitcoin, var kommer intresset ifrån?
Christoffer De Geer: För några år sen bodde och arbetade jag i Shanghai, i Kina, och skulle vid tillfälle åka hem till Sverige. Kina använder fortfarande kontanter till mycket stor del, och så då även jag. Det här blev ett problem när jag skulle resa hem, för att jag fick inte föra in den mängden kontanter jag hade samlat på mig till Sverige hur jag än försökte prata med myndigheter och banker. Ett problem uppstod, som behövde en lösning. Det var i den här vevan jag upptäckte Bitcoin. Bitcoin kunde överföra värde från Kina till exempelvis Sverige på ett enkelt sätt. Jag fick hjälp att föra över mina pengar till Bitcoin så jag kunde resa hem med dem, blev intresserad av att veta mer och sen har det rullat på i allt högre takt.

SBA: Du har sen dess arbetat mitt i smeten, vad fick dig att skriva den här boken?
CDG: Någonstans insåg jag att de böcker som fanns tillgängliga i ämnet handlade antingen om programmering, eller var skrivna av och för kryptoanarkister. Det fanns få som på ett tillgängligt sätt förklarade vad Bitcoin är och hur det fungerar. Jag hade vid det här tillfället samlat på mig ett par hundra sidor av frågor och svar bestämde jag mig för att göra en lättbegriplig bok om ämnet.

SBA: Vad skiljer den här boken från andra böcker?
CDG: Jag har utgått till stor del från mig själv, jag föredrar att ta in information visuellt. Det är mycket förklarande bilder som visualiserar texten i boken. Tanken är att alla ska kunna läsa den och få med sig något om hur blockkedjan och Bitcoin fungerar. Ämnet är komplext och omfattande, och boken förenklar så långt det bara går utan att fördumma. Jag har strävat efter att utgå från en frågeställning i taget, då det är lätt att lägga på beroenden av olika delar för mycket och för fort. Till exempel är en frågeställning “Varför kan jag inte ändra bakåt i kedjan utan att alla ser det?” och går vidare från den. Dock så finns det tusen och en förklaringar och analogier på hur tekniken fungerar, och det här är min. Jag är rätt så strikt i min syn på vad en blockkedja och vad bitcoin är. En själv får välja hur och från vilket håll man ser på tekniken, och bygga därifrån.

SBA: Du har synts mycket i olika forum och medier, men det är första gången du ger ut en bok.
CDG: Ja, jag är van att figurera i andra typer sammanhang, så det är lite speciellt att ge ut en bok, en fysisk bok. Det är något helt annat. Helt plötsligt ses jag som författare och har haft releasefest för en utgiven bok. Det var roligt och spännande, men sen då? Vad innebär det? Jag har inga referensramar till författarskap och vet inte vad jag ska förvänta mig. Vi får se hur det spelar sig ut.

SBA: Kommer det fler böcker?
CDG: Ambitionen är att det ska skrivas fler. Det här är den första i en bokserie, men jag kan inte säga när de andra kommer ut på marknaden än.

Christoffer De Geers bok heter “Bitcoin och blockkedjan – en begriplig överblick” och finns i en bokhandel nära dig nu.

Christoffer De Geer
Vice VD BTCX.se, Sveriges första handelsplats för Bitcoin

Bitcoin och blockkedjan – En begriplig överblick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 2 =

%d bloggare gillar detta: